Állatvilága

 
A Békés megye valamikor vadállományban igen gazdag volt. A gyulai vár vadaskertjében és környékén mindenféle erdőlakó és szárnyas megtalálható volt. (A doboziak a középkor óta minden húsvétkor 200 vadlibát és kacsát adtak a várnak). A XVII. sz. végén a jobbágyra községenként 72 farkas fő beszolgáltatási kötelezettségét rótták: a nádi farkasok elszaporodása tette szükségessé az intézkedést. A XIX. században még sok az őz, fácán, szarvas, sőt vaddisznó is. Halban gazdag volt a Körösök vízrendszere. A Sárrét ma már pusztuló madárvilágából a nagy kárókatna, nyári lúd, gólyatöcs, kanalasgém, üstökösgém, nagy és kis kócsag jellegzetesek. Túzok
Híres, hatalmas termetű pusztai madarunk, a túzok, egykor nagy csapatokban népesítette be Békés megye pusztaságait, nedves rétségeit. Ma Gyoma, Szeghalom körzetében még mintegy félezer példány kóborol.
Kedves madarunk, a daru csak ősszel, tavasszal átvonuló madár már nálunk: ilyenkor főleg szikes réten száll meg, sáskával, szöcskével táplálkozik. Óvatos madár s a nád eltűnésével költésre nem telepszik meg.
Ártéri és vízimadaraink észak szikesei között arasznyi vízben sarjadt zsombékokban, vizenyős réteken találhatók nagy számmal. A költözéskor erre járó és költéskor idesereglett madaraknak a rovarvilág, halak, kétéltűek, férgek dús táplálékul szolgálnak még. Ismertebbek: a sárga billegetős,nádirigó, búbos vöcsök, bíbic, nagy goda, pettyes vízicsibe, vízityúk, szárcsa, bölömbika, réti héja, cankó, nádi sármány, kakukktőkés récedankasirályfüsti fecske, gulipán, kormos szerkő, kanalas és böjti réce, pócgém, vetési lúd, széki lile, sárszalonka.
Erdei madarunk 100 éve még háromszorta több volt (több az erdő is !).Ismertebbek ma még: a széncinege, poszáta, ökörszem, énekes rigó, kis fülemüle, egerésző ölyv, macskabagoly, fakopáncs, holló, szajkó, erdei pinty, erdei pityer, kis héja, héja, csuszka, vörösbegy, citromsármány, karvaly, szalakóta, lappantyú, arany málinkó.

Nyugat kultúráján: mezőgazdaságára hasznos madarak

(rovarpusztítók , gyommagvat evők)
Egerésző ölyv, vörös és kék vércse, vetési varjú, csóka , mezei és búbos pacsirta .

Károsak

Szarka, vetési varjú, hamvas ölyv, mezei verébseregély, balkáni kacagó gerle.

Emlőseink közül hasznos

sündisznóvakondokmezei cickány, menyét, mezei nyúl.

Káros

hörcsög, pocok, mezei egér, ürge, vándorpatkány.

Tavaink halfajtái

ponty, fogas süllő, csuka, harcsa, törpeharcsa, kecsege, keszeg.

Hüllők

siklófürgegyíkmocsári teknős.

Kétéltűek

A tarajos gőte, béka fajok. A vizek mocsári élővilága, moszatok mellett parányi állati élőlények, planktonok, férgek, rákok élnek.
(A fényképek és szöveg  megfelelő konvertálás, kiegészítés után kerültek az anyagba belső használatra.)

Vissza Gyopároshoz | Lap eleje