Gyopáros
 
Az orosházi tavak

Gyopárosi tórészlet
 
Orosháza egy évszázada ismert fürdőhelye Gyopárosfürdő. A környékbeliek százával keresték fel már a múlt században is. Természetes sziksós vize számos gyulladást, reumatikus betegséget gyógyít. A 100 hektár kiterjedésű fürdőtelepen több gyógymedence várja a látogatókat.
A csónakázásra és horgászatra alkalmas vízterület 5,7 hektáros. Átlagos mélysége 2 m. Partját nádszegély övezi, közte kiépített horgászhelyekkel. Hínár nincs a vízben: Halállománya zömmel pontyból, kárászból és keszegfélékből áll.
A homokbányató a várostól 5 km-re, északkeleti irányban, Békéscsaba felé található. Partjait nádas borítja, és eléggé hínáros is, de rendszeresen telepített víz! Halállománya pontyból, kárászból, amurból, csukából és törpeharcsából tevődik össze.
Orosháza északi részén; a városközpontból a Kossuth Lajos utcán, majd folytatásán, az I. István király úton Gádoros felé haladva, mintegy 3 km-re bal oldalon helyezkednek el az I. sz. Téglagyár bányatavai. Területük összesen 10,5 hektár. Nádas nincs, de helyenként hínáros. Átlagos mélysége 3-4 m. Halállománya ponty, kárász, keszegfélék, törpeharcsa, amur és csuka.

Bevezetés

Orosháza - Gyopárosfürdő

Szemelvények Gyopárosfürdő történetéből

Gyopárosfürdő gyógyhatása

Növényzete

Állatvilága

Problémák elemzése


Vissza a menübe | Lap eleje
Gyakorlati tudnivalók
Részletes információ a következő címen megtekinthető!
http://www.oroshaza.hu/
A témakörre vonatkozásó linkek
http://www.oroshaza.hu/oroshaza/magyar/gyoparos/gyopitortenet.html
http://www.szikszi.hu/comps/kift92/gyopar.html
http://www.oroshaza.hu/oroshaza/magyar/gyoparos/gyopikepestura.html