ILOVSZKY ÁRPÁD TANÁR OLDALA
HÁRMAS ÚJSÁG
SZEPTEMBER OKTÓBER NOVEMBER - DECEMBER JANUÁR   100 ÉV ARCHÍVUM
ZENE VILÁGA
DIÁKHETEK
DIÁKHETEK KÉPEKBEN
KIÁLLÍTÁS
ÉRDEKESSÉGEK
JÓ TUDNI
FELHÍVÁS
SPORT
www.vmoh.hu
3. sz. Általános Iskola  100 éves lesz
ÚJSÁG ARCHÍVUM
Zene világa
Giuseppe Verdi
1813 - 1901
Olasz zeneszerző, az operaszínpad történetének egyik legnagyobb alakja. Roncoleban született 1813. október 10 -én.
Hétéves korában a falusi templom gyermekkarában énekelt, 10 éves volt amikor már az orgonista teendőit is ellátta. Tizenöt éves korában előadták fúvószenekarra írt nyitányát. A zenebarát kereskedő, Antonio Barezzi tette lehetővé, hogy zenei tanulmányait Milánóban folytathassa. A milánói Konzervatórium professzorai azonban elutasították, nem tartották elég tehetségesnek a parasztgye-reket, nem óhajtották falusi jövevényekkel benépesíteni az előkelő főiskolát.
A fiatal Verdi a maga lábára állt, s kiváló nápolyi mester segítségével elsajátította az olasz opera hagyományait. Első operáját 1839 -ben mutatták be Milánóban.
Hírneve lassanként túljutott a határokon, hazájában nemzeti hősként tisztelték. A "forradalom zeneköltőjének '' nevezték, nevét együtt emlegették a nagy olasz szabadsághősökével, így Garibaldiéval.
Verdi: Falstaff -Sólyom-Nagy Sándor
Sólyom-Nagy Sándor Verdi: Falstaff című operájának címszerepét
játsza az Erkel Színház előadásában
Zenéje felrázó erejű, a tömegek hangján szólt, akárcsak a népdal. Nevének betűiből forradalmi jelmondatot alkottak, amellyel az ország egységéért és függetlenségéért harcoló királyt köszöntötték. A lelkes hazafiak látszólag zenebaráti odaadásból, valójában forradalmi tűztől átitatva írták a házak falára a nagy zeneköltő nevét.

Verdi 1901. január 27 -én halt meg. Gyászolta egész Olaszország. Az utókor elégtételt szolgáltatott a mesternek.
A milánói Konzervatórium homlokzatára a kapu fölé, amelyen az elutasított ifjú egykor kilépett, Giuseppe Verdi nevét vésték.
 
Vissza a fejléchez