ILOVSZKY ÁRPÁD TANÁR OLDALA
HÁRMAS ÚJSÁG
SZEPTEMBER OKTÓBER NOVEMBER - DECEMBER JANUÁR   100 ÉV ARCHÍVUM
ÉRDEKESSÉGEK
DIÁKHETEK
DIÁKHETEK KÉPEKBEN
KIÁLLÍTÁS
ZENE VILÁGA
JÓ TUDNI
FELHÍVÁS
SPORT
www.vmoh.hu
3. sz. Általános Iskola  100 éves lesz
ÚJSÁG ARCHÍVUM
Érdekes információk
A Beaufort-skála

A Beaufort-skálát Sir Francis Beaufort brit admirális (1774-1857) dolgozta ki 1806-ban, elsősorban a megfigyelések és hatásainak alapján rendszerezte a különböző szeleket.
0-ás erősségű szél: teljes szélcsend
1-es fokozat: gyenge légáramlás - a szél irányát a füst szállása jelzi.
2-es fokozat: enyhe fuvallat - az ember az arcán érzi a levegő mozgását, a fák levelei megrebbennek.
3-as fokozat: gyenge fuvallat - a szél mozgatja a vékony ágakat, és lengeti a lobogókat.
4-es fokozat: mérsékelt fuvallat - a szél mozgatja a valamivel vastagabb ágakat, felkavarja a port, és felkapja a nem rögzített papirost.
5-ös fokozat: élénk fuvallat - kezdenek hajladozni a vékonyabb törzsű lombkoronás fák, a tavak vizeinek felszínén habkoronák képződnek.
6-os fokozat: óránként 45 kilométeres sebességhez közelítő erős szél - ingadoznak a vastag faágak, az emberek csak nagy nehézségek árán tudják tartani az esernyőt, a távíródrótok fütyülő hangot adnak.
7-es fokozat: óránként hatvan kilométeres sebességhez közelítő metsző szél - érezhetően nehéz a széllel szemben menni, fák teljes egészükben megmozdulnak.
8-as fokozat: óránként 70 kilométeres sebességhez közelítő viharos szél - a fákról ágak törnek le, igen nehéz a szabadban gyalog menni.
9-es fokozat: óránként 85 kilométeres sebességhez közelítő szélvihar - vastagabb ágak törnek le a fákról, házakban kisebb károk keletkeznek (tetőcserepek hullnak, kémények dőlnek le).
10-es fokozat: heves vihar, óránként 100 kilométeres sebességhez közeli széllel - fák törnek derékba, házakban nagyobb károk keletkeznek.
11-es fokozat: orkánszerű, óránként 115 kilométeres sebességhez közelítő szél - gyökerestől tép ki fákat, jelentős viharkárok keletkeznek.
12-es fokozat: orkán, óránként 120 kilométeres sebességet meghaladó széllel - súlyos pusztítások.
Digitális világ II.  
Az elkészült képek tárolása általában memóriakártyára történik. Két legelterjedtebb típus a SmartMedia és a CompactFlash. Amíg a CompactFlash kártyán a memória chip és annak kezelő elektronikája is rajta van, addig a SmartMedia-n csak a memória chip található a vezérlő elektronika a fényképezőgépben található. Ebből következik, hogy a SmartMedia-t kezelő gépek csak akkora memóriát tudnak kezelni, amekkorára felkészítették őket (általában a 2001 második felétől forgalomba került gépek mindegyike tudja kezelni a szabvány szerint legnagyobb, 128MB kártyát is). A CompactFlash kártyánál ilyen megkötés nincs, mivel a kártya egy szabványos protokolon keresztül kommunikál a fényképezőgéppel (jelenleg a legnagyobb kapacitású kártya 512MB ill. 1GB). Némely CompactFlash kártyát kezelni tudó gépben használható az IBM MicroDrive is (kis méretű merevlemez/winchester, tipikus méretei: 340MB, 512MB, 1GB).
A két főbb típuson kívül létezik még a MemoryStick, Secure Digital (SD) és a Multi Media Card (MMC).
ˇ CompactFlash: Canon, Casio, HP, Kodak, Kyocera, Minolta, Nikon
ˇ SmartMedia: Fujifilm, Olympus, Ricoh
ˇ Memory Stick: Sony (saját szabványa)
ˇ MultiMedia Card/Secure Digital: néhány Kodak és Kyocera gép, DV kamerák
Egyre csökkenő memória árak miatt a leírtak szerint érdemes nagyobb kapacitású kártyára kevésbé tömörített képeket (Fine vagy Superfine) fényképezni, így akár nagyobb méretben nyomtathatók / előhívathatók.
Következő fontos tulajdonság a zoom átfogás. Hasonlóan a hagyományos fényképezőgépekhez, alap állásban a gép nagylátószögű üzemmódban használható (zoom nélküli olcsó gépek). Igény lehet a távoli dolgokat látszólag közelebbről fényképezni, anélkül hogy valóban közelebb mennénk (esetleg nem is lehetne közelebb menni). Ezt a problémát a zoommal lehet megoldani - optikai (vagy digitális zoom). Optikai zoom: olyan, mintha ténylegesen közelebb mennénk a fényképezendő témához.
Digitális zoom: hatása olyan, mintha utólag a számítógépen nagyítanánk a képen (csökken egy adott terület részletgazdagsága - nem előnyös). Általában a digitális fényképezőgépek 3x optikai zoom átfogást tudnak (ezenkívül léteznek még 2-4-5-6-7-10x zoomos gépek is).
Az alap zoomon kívül egyre több gépre lehet előtétlencsét felhelyezni, melyek növelhetik a látószöget (nagylátószögű előtét/konverter), fokozhatják a zoom mértékét (még közelebbre hoz - telekonverter) vagy az optika közelpontját csökkentik (közelfényképezés - makro előtét). Nem a zoommal kapcsolatos, de itt érdemes megemlíteni a film/diaszkenner előtét szerepét: segítségével 35mm-es (hagyományos méretű) film vagy dia fényképezheto le, majd a számítógépbe áttöltve akár feldolgozható, archiválható, megtakarítva a szkenner vásárlását.
Ha már az áttöltésnél tartunk, fontos, hogy a fényképezőgépből milyen úton kerülnek át a képek a számítógépre.
Vissza a fejléchez