ILOVSZKY ÁRPÁD TANÁR OLDALA
HÁRMAS ÚJSÁG
SZEPTEMBER OKTÓBER NOVEMBER - DECEMBER JANUÁR   100 ÉV ARCHÍVUM
KÖNYV
MENHELY
DIGITÁLIS
KÉPTÁR
RAJZOK
JÓ TUDNI
SPORT
www.vmoh.hu
3. sz. Általános Iskola  100 éves lesz
ÚJSÁG ARCHÍVUM
Könyvespolc
Kedves gyerekek!
Minden számunkban röviden bemutatunk egy-egy új és érdekes könyvet.
Helen Fielding
Nagy szerelmem története

Rosie Richardson egyévi "se vele, se nélküle" szerelem után alig tud elszökni dühös vőlegényjelöltje elől. Nyugalmat keresve, értelmes életre vágyva a nincstelenségbe csöppen - egy menekülttábort vezet Afrikában. Ám itt is utoléri a végzet: a szomszéd országban éhínség tör ki, tízezrek indulnak meg a tábora felé, a segélyszállító hajó pedig nincs sehol.
Mi mást tehetne, vissza kell térnie Londonba, hogy szeretője gazdag és közismert barátait rábeszélje: adakozzanak a nemes ügy érdekében. Csakhogy a Hírességek Klubjának minden szabályát felrúgó, világmegváltó Rosie elől hanyatt-homlok menekülnek a sztárokĽ
A számtalan olvasó, aki megkedvelte Bridget Jonest, Rosie Richardsont is meg fogja kedvelni. Nem is szólva az apró, ám hálás szerepekben feltűnő angol színészkirályokrólĽ
Új rovatunk Csepregi Ferencné könyv- és kazettakereskedő, tankönyvforgalmazó támogatásával valósult meg.
5900 Orosháza, Győri Vilomos tér 1.
E-mail: csepregi.oroshaza.hungary.net
Ilovszky Árpád
Az olvasás...
"Szeressétek a könyvet,
a tudás forrását!"
Gorkij
Amikor iskolások lettetek, három fontos dologgal ismerkedtetek meg: számolni tanultatok, a betűket kiolvastátok, majd leírtátok. Olyan hasznos tudás ez, amelyre egész életünkben szükségünk van.
Az olvasni tudó embernek teljesen magától értetődő, hogy jártában-keltében a boltok feliratait, a plakátok, hirdetések szövegeit, az utcák, terek nevét, az újságok címlapját leolvasva mindenről tájékoztatást kap.
De bármely szakma, tudományág, művészeti ág eredményeiről, a gazdaságról, a politikáról, a világban zajló eseményekről ismét olvasás útján juthatunk újabb ismeretekhez. Modern világunk számítógépei, CD-jei, Internete szintén megkövetelik az olvasni tudást. Elektronikus (tan)könyveknek is felfoghatjuk őket.
A hagyományos értelmezésben mégis a szépirodalmi művek, versek, elbeszélések, regények, drámák olvasását jelenti. Nem véletlenül. A művészi alkotások révén anyanyelvünket ismerhetjük meg alaposabban. Számtalan olyan szóval találkozhatunk ezekben az olvasmányokban, melyek bár igazi magyar szavak, eddig mégsem voltunk tisztában a jelentésével. Ha több szót ismerünk, sokkal könnyebben megfogalmazhatjuk gondolatainkat és érzéseinket.
Sokan azt tartják, fölösleges a hosszú műveken "átrágni magunkat", a legismertebb alkotásokat már úgyis megfilmesítették. Ez igaz, de a filmművészet egészen más eszközökkel dolgozik, mint az írott irodalom. A rendező, a színészek, a díszlet- és jelmeztervezők által "megálmodott" képeket készen kapjuk, a könyvek pedig éppen a mi fantáziánkra bízzák, milyennek képzeljük el a leírt tájat, helyszínt, regényalakokat. Nem beszélünk le benneteket a filmekről, de próbáljátok ki: a könyvet olvassátok el előbb, csak utána nézzétek meg a megfilmesített változatát. A könyv is lesz olyan élmény, mint a film!
Újonnan induló rovatunkkal az a nem titkolt szándékunk, hogy kedvet csináljunk a szépirodalom olvasásához, hogy minél több könyvet vegyetek a kezetekbe, lapozzatok és olvassatok bele. Jó szórakozást!
W. J.
Vissza a fejléchez