ILOVSZKY ÁRPÁD TANÁR OLDALA
HÁRMAS ÚJSÁG
SZEPTEMBER OKTÓBER NOVEMBER - DECEMBER JANUÁR   100 ÉV ARCHÍVUM
JÓ TUDNI
KÖNYV
MENHELY
DIGITÁLIS
KÉPTÁR
RAJZOK
SPORT
www.vmoh.hu
3. sz. Általános Iskola  100 éves lesz
ÚJSÁG ARCHÍVUM
Jó tudni

Fogorvosi tanácsok
Dr. Bikfalvi István fogszakorvostól.

Gyereke, ha ezeket az oldalakat végigolvassátok, remélem megszűnik (vagy legalábbis csökken) a fogorvos, az ismeretlen iránti félelme, és nemcsak akkor fog hozzám/fogorvos kollégáimhoz fordulni, amikor már "halaszthatatlan"!
Az oldalak olvasása közben ne felejtse el, hogy:
"Egy szép mosoly - fél siker!"
"És azt ne felejtsék el, hogy minden fog végén egy ember lakozik "
Mi a fogfájás
Mikor voltál utoljára fogorvosnál?!
Mit tegyünk, ha fáj a fogunk és valamilyen oknál fogva nem tudunk azonnal fogorvoshoz menni? Hát először is mossuk meg, tisztítsuk meg az ételmaradékoktól. Aztán jöhet egy fájdalomcsillapító. Hideg vízes öblítéssel is lehet próbálkozni - ha csak rosszabb lesz tőle, akkor jöhet a melegvíz. Ha hidegre szűnik, akkor valami erősen mentolosat (hűti a fogat), de cukormenteset lehet szopogatni - pl. TicTac-ot
Fontos megérteni, hogy a fog, illetve a fogbél ugyanúgy "él" mint a szervezetünk többi része. A fogbélnek saját vérellátása, nyirokkeringése, idegvégződései vannak. Az erek, nyirokerek, idegek a fog gyökerének a csúcsánál lépnek be a fogba. A fog képes észlelni a beállt károsodásokat és korlátozott mértékben képes ezek kijavítására is.
A fogaink koronai részét a zománc borítja, ami kemény, kristályos szerkezetű anyag. A zománc alatt találjuk a dentint, ami puhább anyag. A dentin tubulusokból (szűk járatok) tevődik össze, melyek a fogbéltől a zománc felé húzódnak. A dentin alatt találjuk a fogbelet, melyben az egyetlen idegvégződés a fájdalomérző ideg. Ezért van az, hogy a fogunk a különféle traumákra csak fájdalommal tud reagálni, de azzal aztán nagyon!
Amikor a fogszuvasodás során a baktériumok már átrágták magukat a zománc rétegén, akkor a dentinbe jutva könnyebben tudnak előrehaladni a tubulusokon keresztül. A baktériumok által termelt mérgező anyagok a dentintubulusokon keresztül folyamatosan mérgezik a fogbelet. Mivel a fogbél egy zárt térben található, ezért aztán a keletkezett gyulladás során egyre nagyobb lesz itt a nyomás. Ez a nagyobb nyomás elszorítja az ereket, ingerli a fájdalomérző idegvégződéseket és megakadályozza, hogy a szervezetünk védősejtjei eljussanak a gyulladás helyére. A fog fuldoklik. Miután sikeresen megfulladt (tünetek: már nem fáj és ilyenkor hisszük hogy magától meggyógyult), a baktériumok egy nonstop orgiában folyamatosan szaporodnak, majd az ifjakat csatarendbe állítva továbbhaladnak a gyökércsúcson át a csontba (tünet: újra elkezd fájni, ráadásul mintha kinőtt volna a fogsorból). A baci+szervezet védekezősejtje közti harc veszteséből lesz a genny, amely aztán utat törve magának a csonton keresztül, a szájba ürül (kellemetlen szájszag, és általában reggelente keserű, rossz szájíz). Ez az állapot sokáig maradhat panaszmentes, miközben a háttérben a csont folyamatosan pusztul.
A fog akkor is elhalhat, ha egészséges, de egy káros hőhatásnak van kitéve. Ilyenkor "sterilen" hal el, tehát nincs bakteriális fertőzés. A fog egyszerűen nem bír megbirkózni a sok elhalt sejtjének eltávolításával, és ezeknek a "hulláknak" a bomlástermékei további sejteket ölnek meg. Egyes esetekben fájdalommentes is lehet a fogelhalás.
Következik a fogszuvasodás
Köszönet Dr. Bikfalvi István fogszakorvosnak, hogy anyagát felhasználhatjuk az egészséges életmód népszerűsítéséhez.
Amfetaminok
Az angol szlengben: "speed", "uppers", "whizz", "billy" vagy "sulphate". A speed serkentőleg hat a központi idegrendszerre, és sokáig ébren tart. Felgyorsítja a légzést és a szívet, hatására az ember energikusabbnak, esetleg túláradóan jókedvűnek érzi magát. Nem ritkán magabiztosságot is ad. Egyes emberek az étvágyuk elfojtására használják. Többnyire fehér illetve szürkés por formájában fordul elő, s orron keresztül szippantják fel, esetleg befecskendezik. Tablettaként folyadékkal nyelik le. A befecskendezés során a tű és a fecskendő többszöri használata miatt fennáll a HIV, a vírusos Hepatitis és egyéb fertőzés veszélye. A speed még kis mennyiségben is hirtelen hangulatváltozást, dührohamot, ingerlékenységet és nyugtalanságot okozhat. Abban a pillanatban az ember úgy érzi, tele van energiával, másnap azonban egy kellemetlen, másnapossághoz hasonló levertség kerekedik felül. A speed szedése hosszú távon álmatlanságot, paranoiát illetve elmezavart okozhat. Az alvás- és táplálékhiány pedig fizikailag is tönkreteszi a szervezetet. Akik nagy mennyiségben szedik, azoknál súlyos depresszió is felléphet. Az amfetaminok általában a B osztályba tartoznak, de fecskendővel beadható formája már A kategóriásnak számít, s amennyiben nem orvos írja fel, illegálisnak minősül. Birtoklása, szállítása illetve árusítása pénzbírsággal és/vagy börtönbüntetéssel sújtható. Amfetaminok
Az angol szlengben: "speed", "uppers", "whizz", "billy" vagy "sulphate".
A speed serkentőleg hat a központi idegrendszerre, és sokáig ébren tart. Felgyorsítja a légzést és a szívet, hatására az ember energikusabbnak, esetleg túláradóan jókedvűnek érzi magát. Nem ritkán magabiztosságot is ad.
Egyes emberek az étvágyuk elfojtására használják.
Többnyire fehér illetve szürkés por formájában fordul elő, s orron keresztül szippantják fel, esetleg befecskendezik.
Tablettaként folyadékkal nyelik le.
A befecskendezés során a tű és a fecskendő többszöri használata miatt fennáll a HIV, a vírusos Hepatitis és egyéb fertőzés veszélye.
A speed még kis mennyiségben is hirtelen hangulatváltozást, dührohamot, ingerlékenységet és nyugtalanságot okozhat. Abban a pillanatban az ember úgy érzi, tele van energiával, másnap azonban egy kellemetlen, másnapossághoz hasonló levertség kerekedik felül.
A speed szedése hosszú távon álmatlanságot, paranoiát illetve elmezavart okozhat. Az alvás- és táplálékhiány pedig fizikailag is tönkreteszi a szervezetet. Akik nagy mennyiségben szedik, azoknál súlyos depresszió is felléphet.
Az amfetaminok általában a B osztályba tartoznak, de fecskendővel beadható formája már A kategóriásnak számít, s amennyiben nem orvos írja fel, illegálisnak minősül. Birtoklása, szállítása illetve árusítása pénzbírsággal és/vagy börtönbüntetéssel sújtható.
Az anabolikus szteroidok
Az anabolikus szteroidokat alkalmanként orvosok írják fel különböző kezelés, többek között izomépítés céljából.
Bevehető tablettaként, de fecskendővel is beadható. Egyes atléták és testépítők izmuk és erejük növelése végett nagy mennyiségben fogyasztják. Mások, főleg fiatal férfiak, ezek segítségével igyekeznek testüket még vonzóbbá tenni.
Ha egy atlétát szteroid-fogyasztáson érnek, kizárhatják a versenyből, sőt végleg eltilthatják a versenyzéstől. Mellékhatásként a férfiaknál csökkenhet a nemi vágy, a sperma mennyisége illetve a herék mérete, s megnövekedhet a mell. A nőknél a rendszeres, intenzív szteroid-fogyasztás révén megerősödhet a testet borító szőrzet, csökkenhet mellük mérete és mélyülhet a hangjuk. Ezek a változások aztán visszafordíthatatlanok, s akkor is megmaradnak, ha a szteroid szedése már befejeződött.
A szteroidok kisgyermekek és fiatalok esetében gátolhatják a növekedést, a májkárosodás veszélye azonban minden életkorban fennáll. Befecskendezéskor a tű többszöri használata miatt megnő a HIV, valamint a Hepatitis A, B, illetve C fertőzés veszélye.
Az anabolikus szteroidok nagy része a C kategóriába tartozik, tehát csak gyógyászati célra használható, s csak receptre kapható. Birtoklása kis mennyiségben nem számít bűncselekménynek, nem saját fogyasztás céljából történő felhalmozása azonban már pénzbírsággal és/vagy börtönbüntetéssel sújtható.
A legtöbb forgalomban lévő szteroid azonban csupán hamisítvány, s előfordulhat, hogy nem is a csomagoláson feltüntetett anyagokat tartalmazza.
Biológia
Iskolai verseny eredményei
7. osztály 8. Osztály
Csécsei Ádám 7.c
Szabó Gábor 7.a
Fésű Renáta 7.a
Elek Roland 7.b
Marton Bogát 7.a
Nász Veronika 7.a
Ugró Cintia 7.b
Bogdán Szandra 7.b
Máté Szabolcs 7.c
Csizmadia Éva 7.c
Nagy Ferenc 7.c
Szatmári Tamás 7.b
Barta Judit 7.a
Máté Emese 7.c
Zilahi Anna 7.a
Czombos Zita 7.a
Fanaczán László 7.c
Bohus Krisztián 7.c
Hegedűs Anna 8.a
Bagi Ágnes 8.c
Debreczeni Gábor 8.b
Szabolcsi Petra 8.b
Uhrin Viktória 8.b
Koncsek Noémi 8.b
Kálmán Andrea 8.b
Forrás: Horváth Antal
Vissza a fejléchez