ILOVSZKY ÁRPÁD TANÁR OLDALA
HÁRMAS ÚJSÁG
SZEPTEMBER OKTÓBER NOVEMBER - DECEMBER JANUÁR   100 ÉV ARCHÍVUM
MENHELY
KÖNYV
DIGITÁLIS
KÉPTÁR
RAJZOK
JÓ TUDNI
SPORT
www.vmoh.hu
3. sz. Általános Iskola  100 éves lesz
ÚJSÁG ARCHÍVUM
Menhely

Különböző fórumokon gyakran olvashatunk, hallhatunk az utcákat ellepő kóbor kutyákról. Az állatok egy részének azonban van szerető gazdája, aki kétségbeesetten kutat elveszett társa után.
Mi a teendő ELVESZETT, illetve TALÁLT KUTYÁK esetén?
Magyarország teljes területére érvényes:
ELVESZETT kutyáknál:
A LEGELSŐ LÉPÉS MINDIG A HELYI ÖNKORMÁNYZATTÓL MEGTUDAKOLNI, HOGY KI A BEGYŰJTŐJE A TERÜLETNEK! E szerint kell felkeresni a telephelyet!
TALÁLT kutyáknál: ha megállapítható a tetoválási száma, a MEOE - hoz, vagy a fajtának megfelelő szakosztályokhoz be kell jelenteni a kutyát. A tetoválási szám alapján a tenyésztőjéhez el lehet jutni. A gazda megállapítás ezek után már csak a tenyésztő által vezetett eladási feljegyzések aktualitásától, pontosságától függ. Sok esetben volt rá példa, hogy a tenyésztő magához vette a talált kutyát.
Végül, ha a kutya meglett, javasoljuk, hogy csináltassanak kis bilétát a kutya nyakába!
Összeállította: Slimbarszkiné L. Margit

Roxi

Slambuc Története
Slambuc gyönyörű egyéves fekete labrador volt, illetve ma is az. Igen kalandvágyó kutyának bizonyult, miután öt hetesen hozzánk került, és a kertben minden fellelhető dolgot szétrágott (beleértve a szomszéd slagját), úgy döntött a világ elég tágas, és elkezdett csavarogni. A drótkerítés lassan az ementáli sajthoz vált hasonlatossá, és mivel visszajönni nem akaródzott neki, bevett dologgá vált, hogy felfedező expedíciókat vezettünk a környéken.

Előbb-utóbb mindig meglett, ha nem találtuk, valaki telefonált, mivel igen korán felékesítettük egy alapvető tudnivalókat tartalmazó bilétával.
Egy randa januári napon azonban a biléta leesett a nyakáról, és Slambuc másnap eltűnt. A szokásos expedíciók nem vezettek eredményre, és szembe kellett néznünk a ténnyel, hogy kutyánk elveszett. Nagyon csúnya napok jöttek, nappal állandóan reménykedtem, hogy visszajön, de éjjel alig bírtam aludni, állandóan a kutyára leselkedő veszélyekről vizionáltam. Természetesen megmozgattunk minden követ, amit ilyenkor lehetséges. Kiplakátoltuk a környéken Slambuc fényképét, felhívtuk az állatvédő alapítványokat, menhelyeket, hirdettük a rádióban. Rengeteg kedves, segítőkész embert ismertünk meg, nyugtattak, hogy párzási időszak van, talán majd hazajön. Így telt el öt nap, én egyre reményvesztettebb lettem, a férjem azonban bizakodott, mivel ő alapállásból optimista. Mikor egy barátnőm telefonált, hogy Városmajorban látott hasonló kutyát, a zuhogó havas eső ellenére, állig bugyolált egyéves (a kutyával egyidős) fiammal a babakocsiban rohangáltam, hátha ott a kutyánk.

A megoldást végül a szomszédunk hozta, aki receptkiváltáskor elmesélte az utcánkban lévő patikában, hogy elveszett a labink. A patikus viszont tudni vélte, hogy körzeti rendőr napok óta keresi egy szép fekete kutya gazdáját. Mikor ezt a hírt megkaptuk, már este volt, így felhívtuk kerületi kapitányságot, ahol természetesen nem akarták megadni a rendőr számát. Addig könyörögtünk, míg megígérték, hogy ők felhívják a rendőrt, és megadják a mi számunkat. Hamarosan minden kétséget kizáróan kiderült, hogy a mi kutyánkról van szó, de mint kiderült nincs Pesten, mivel a rendőr nem akarta menhelyre adni, hazavitte a szüleihez Hajdú-Bihar megyébe. Másnap érte mentünk, és mindenki nagyon boldog volt. Slambuc ettől fogva kissé lehiggadt, tavasszal a kerítést is megcsináltuk, és azóta is naponta ellenőrzöm, hogy a biléta a nyakában van-e. Szóval nem szabad feladni, ha minden elképzelhető módot igénybe veszünk, van esély, hogy megkerüljön az elcsatangolt eb.
Külön megköszönjük a kutyakereső.hu oldal szerkesztőinek, hogy információt
Vissza a fejléchez