ILOVSZKY ÁRPÁD TANÁR OLDALA
HÁRMAS ÚJSÁG
SZEPTEMBER OKTÓBER NOVEMBER - DECEMBER JANUÁR   100 ÉV ARCHÍVUM
ZENE VILÁGA
KARÁCSONYI GÁLA
KARÁCSONY
DIÁKHETEK
DIÁKHETEK 2
ÉRDEKESSÉGEK
JÓ TUDNI
www.vmoh.hu
3. sz. Általános Iskola  100 éves lesz
ÚJSÁG ARCHÍVUM
Zene világa
J. S. Bach
"Nem pataknak, inkább tengernek kellene hívni " - mondotta róla Beethoven
(Bach német szó, magyarul patakot jelent.)

J. S. Bach
Német zeneszerző, régi muzsikus családból származik. 1685-ben született Eisenachban (ebben az éveben született Händel is ).
Első zeneóráit apjától, majd orgonista bátyjától kapta. Bach még nem volt tízéves, amikor szüleit elvesztette. A kis János Sebestyén rendkívüli zeneszeretetét mutatta, hogy a feladott zongoradarabokat igen gyorsan tanulta meg. Egy alkalommal érdeklődése bátyjának, az akkor leghíresebb műveit tartalmazó füzete felé irányult, amelyet azonban elrejtettek előle. A kis Bach buzgalma ekkor ártatlan cselre vetemedett. Bátyja a tiltott füzetet rácsos ajtajú szekrényében őrizte, de a fiú észrevette, hogy kezével be tud nyúlni a rácson, és ki tudja emelni a füzetet. Ily módon éjszakánként, amikor mindenki aludt - mivel még gyertyája sem volt - holdfénynél másolni kezdte a könyvet.

Héthónapi kitartó munka után végre kezében volt a becses zsákmány. Nagy izgalommal megpróbálta hasznosítani, vagyis játszott belőle, amíg rá nem jöttek a turpisságra és irgalmatlanul el nem szedték tőle a nagy fáradsággal készült másolatot.
Tanulmányai befejeztével hosszú ideig kisebb német városokban, többek között Weimarban működött, majd Köthenben a hercegi zenekar karmestere volt. Itt komponálta hangszeres művei javát, a zenekar számára írt híres hat Brandenburgi versenyt ( ezt a Brandenburgi őrgróf rendelte Bachtól) s a Wohltemperiertes Klavier (magyarul: jól hangolt zongora ) első kötetét.

Életének leghosszabb idejét Lipcsében töltötte, mint a híres Tamás-templom orgonistája, karnagya, tanára és városi zeneigazgató.
Neveltjei, 10 -14 éves fiúk énekelték Bach örök értékű alkotásainak kórusszólamait.

Bach felesége, Anna Magdaléna, szoprán énekesnő volt. Az ő számára állította össze az azóta közkedvelt zongorakönyvecskét: ,,Notenbüchlein für Anna Magdalena Bach"(Kottáskönyvecske Anna Magdalena Bach számára)

Élete utolsó három esztendejében szembetegség kínozta, látása fokozatosan romlott, végül megvakult.
1750. július 31 -én a lipcsei János templom déli falánál temették el.
Bach gyermekei közül többen ugyancsak híres muzsikusok lettek.
Vissza a fejléchez