ILOVSZKY ÁRPÁD TANÁR OLDALA
HÁRMAS ÚJSÁG
SZEPTEMBER OKTÓBER NOVEMBER - DECEMBER JANUÁR   100 ÉV ARCHÍVUM
JÓ TUDNI
KARÁCSONYI GÁLA
KARÁCSONY
DIÁKHETEK
DIÁKHETEK 2
ZENE VILÁGA
ÉRDEKESSÉGEK
www.vmoh.hu
3. sz. Általános Iskola  100 éves lesz
ÚJSÁG ARCHÍVUM
Jó tudni

Kokain

A kokain igen erős izgatószer.
(Az angol szlengben: "coke", "charlie" vagy "snow".)

Fehér por formájában fordul elő, ezt felosztják, csíkokba rendezik, s kis csövecskén keresztül szippantják fel az orrba.
Létezik még befecskendezhető illetve szívható formája is.
A kokain kellemes közérzetet nyújt, csökkenti az éhségérzetet, hatására az ember nem érez fájdalmat, sem fáradtságot, de növeli a magabiztosságot.
Függőséget alakíthat ki, s egy idő után egyre gyakrabban és egyre nagyobb mennyiségben igényli az ember.
A kezdeti eufóriát aztán nyugtalanság, hányinger, álmatlanság és súlycsökkenés követi. A rendszeres kokainfogyasztók idegesek, izgatottak, paranoiásak, az alváshiány miatt pedig kimerültek lesznek.
Az orron át történő felszippantás során károsodhatnak az orrban lévő membránok.
Bár a veszély egyértelmű, mégis nagyon nehéz rávenni a kokainfogyasztót, hogy orvoshoz menjen. Egyrészt mert nem érzi magát veszélyben, másrészt mert retteg mind az orvostól, mind a drog-segélyszolgálattól.
A kokain A kategóriás drog - birtoklása, árusítása vagy osztogatása illegális.
Altatószerek
Az angol szlengben: "barbs", "downers", "blues", "reds" vagy "sekkies".
Több típusa (az amytal, a nembutal, a seconal, a soneryl, a tuinal) tabletta formájában kapható, de létezik ampulla, végbélkúp, kapszula és szirup változatban is.

A barbiturátokat eredetileg altatónak írták fel az orvosok. Túlzott fogyasztása azután számos végzetes balesethez vezetett, ezért mostanában egyre inkább nyugtatószereket írnak fel helyettük.
A barbiturátoknak erős nyugtató hatásuk is van, lelassítják az embert és a központi idegrendszer működését. Kis mennyiségben valóban nyugtatólag hatnak. Nagy dózisban azonban az ember úgy érzi magát, mintha ittas lenne - érthetetlen a beszéde, ügyetlenkedik, esetleg az eszméletét is elveszti. A túladagolás könnyen halált is okozhat, ugyanis a halálos és a normális dózis között rendkívül kicsi a különbség. Különösen veszélyes lehet a barbiturátokat alkohollal, heroinnal vagy nyugtatókkal együtt fogyasztani.

A szervezet egyre toleránsabb lesz a barbiturátokkal szemben, s hamar függőség léphet fel.
Komoly elvonási tünetek jelentkezhetnek, mint ingerlékenység, idegesség, álmatlanság, ájulás, hányás, rángatózási rohamok vagy önkívület. Akik már nagy dózishoz szoktak, azoknál az elvonás akár halálos is lehet.
Tovább nő a kockázat, ha a barbiturátokat fecskendővel adják be.
A barbiturátok a B kategóriába tartoznak, csak akkor legálisak, ha orvos írja fel. Ez azonban ma már igen ritka, minthogy fennáll a túladagolás veszélye.
Fogászat
Vészhelyzet esetén, ha azonnali fogorvosi ellátás nem lehetséges (éjszaka közepén, ünnepek, hétvége, stb...) az alábbi módszerekkel segíthetünk magunkon (ideig-óráig):

- Kitört, letört tömések: A kezelés legtöbbször várhat a legkorábbi fogászati rendelésig. Mossunk fogat, tisztítsuk ki fogkefével a szabaddá vált üreget (ez időnként fájdalmas feladat). Az üregbe cukormentes rágógumit, vattagombócot vagy egy képlékenyre melegített viaszdarabot tegyünk. Rágáskor a túloldali fogakat használjuk.

- Leesett koronák, hidak: Mossuk meg a szabaddá vált fogcsonkokat fogkefével. A koronák/hidak általában minden nehézség nélkül visszahelyezhetőek eredeti helyükre, amíg a fogorvos vissza nem cementezi őket. Visszahelyezés előtt egy kevés fogkrémet is tehetünk a koronákba, ettől jobban rögzülnek. Mindenképpen forduljunk a fogorvosunkhoz, mert ilyenkor a fogszuvasodás is sokkal gyorsabban kialakulhat! Rágáskor a túloldali fogakat használjuk.

- Letört fog: Minden kis letört fogdarabot gyűjtsünk össze/keressünk meg, és vigyük el a fogorvosunknak. A fogorvos ezeket a darabokat (szerencsés esetben) vissza tudja ragasztani. Ha az ínyünk is sérült, nézzük meg, hogy nem ékelődött-e be a sebbe a letört fogdarabka. Rágáskor a túloldali fogakat használjuk.

- Kiütött fog: Azonnali ellátásra szorul. Az ellátásig eltelt idő határozza meg a fog "túlélési" esélyeit (30 percen belül van a legjobb esély a gyógyulásra). Ha lehetséges, helyezzük vissza a fogat az üregbe (erősen NE nyomjuk!). Ha ez nem lehetséges, akkor tegyük hideg tejbe (2,8 %-os a jobb). Ne próbáljuk tisztogatni, és Ne érintsük meg a gyökéren lógó szakadt szövetdarabkákat, mivel ezek fogják a fogat a csontba visszarögzíteni!

- Vérzés: Csak az erősen és hosszan vérző sebek igénylik a sürgős ellátást. Alkalmazzunk nyomást a sebre egy teafilterrel vagy egy gézdarabbal. A teafilterben vérzéscsökkentő anyagok vannak. Ha egy napon belül nem áll el a vérzés, mindenképpen forduljunk fogorvosunkhoz! Lehetőleg ne hagyjuk magunkat elvérezni

- Arcduzzanat: Általában fogászati panaszok kísérőjelensége. Hideg zacskóstejet szorítsunk az arcunkhoz a duzzanat helyének megfelelően. Ha a duzzanatnak nincs fogászati előzménye, akkor irány a fogorvos vagy az ügyelet - nem érdemes várni, mert nagyon hamar rosszabbodhat a helyzet.

- Fogfájás Egy erős fogfájás mindenképpen gyors fogászati beavatkozást igényel. Soha ne tegyünk egy aszpirin tablettát a foghoz, mert segíteni nem segít, viszont a fogínyt erősen felmarja (aszpirin- acetil szalicilsav) - a "hagyományos" fogyasztása eredményesebb. A Lidocain spray ugyancsak felesleges, sőt ártalmas is lehet. Ezek helyett próbáljuk meg kitisztítani a fogat (a fájdalom helyét), és próbáljunk meg egy erősen mentolos rágót vagy TicTac-ot szopogatni - szerencsés esetben a mentol okozta hűtés enyhit a fájdalmat. Fájdalomcsillapító gyógyszereket csak mértékkel fogyasszunk.

- Arccsonttörés, állkapocstörés gyanúja esetén: Próbáljuk nyugalomban tartani arcunkat, tehát kerüljük a rágást és beszédet. Kötözzük be úgy, hogy a kötést az állkapocs alatt elvezetve, a fejtetőn át visszavezetve megkötjük. AZONNAL forduljunk fogorvoshoz!
Vissza a fejléchez