Orosháza és környéke természetvédelmi értékei

Szatmári Tamás 7.b
Szatmári Tamás vagyok hetedik osztályos tanuló. A természetvédelemről, a környezetről én nem saját véleményemet írom le, hanem egy könyvből idézek. Lehet, hogy úgy gondolják, nekem nincs mondanivalóm erről. Ez nem így van csupán szerintem sokkal elgondolkoztatóbb egy szép táj leírása, mint 100 tiltás. Talán ha valaki elolvassa ezt az oldalt sokkal kevesebb kedve lesz elrontani azt a rendet, amit a természet egyszer felépített.
Gyopáros távlati képe
A régi Orosháza és Szentetornya között – ma már belterületen – található a Gyopáros-tó, városunk országosan ismert természeti nevezetessége. A tavat már a XVIII. Század végi, II. József korabeli térkép is névvel jelöli. Elnevezését valószínűleg a partjain egykor bőven nyíló gyopár virágról kaphatta. Dr. László Elek községi orvos 1869-ben végeztetett vegyelemzése során kiderült, hogy a tó vize gyógyhatású, ezt a későbbi vizsgálatok is megerősítették. Termálvize mozgásszervi és nőgyógyászati megbetegedések gyógyítására alkalmas. Az 1930-as években már országosan ismert fürdőhely volt, az “Alföld gyöngye” néven emlegették. Ma fejlett fizioterepiás szolgáltatásokkal várja a vendégeket, strandja gyönyörűen parkosított és kiépített, a feszített víztükrű vízvisszaforgatásos versenymedence pedig nemzetközi versenyek rendezésére is alkalmas.
Gyopárosfürdő régen
Orosháza határában található a kardoskúti Fehér-tó, mely a Körös-Maros Nemzeti Park része. A 488 hektár szikes vízi világ hazánk egyik legértékesebb madárrezervátuma. A sziki legelőn természetes életkörülmények között él az ősi magyar rackanyáj és a szürkemarha gulya, mely szintén védett.

A közeli nagytatársánci ősgyep igazi ritkaság: az utolsó jégkorszakot követő felmelegedés növényvilága maradt itt, egyedülálló növénytársulásban. A városkörnyéki tanyák ma romantikus szálláshelyek, a fejlődő falusi turizmus lovaglási és vadászati lehetőségeket kínál.

Készített: Szatmári Tamás
E-mail: speede@egon.gyaloglo.hu

Vissza a diákszemmel lapra | Lap eleje