Orosháza

Címere

Evangélikus templomOrosháza települése legnagyobbrészt még ma is a régi faluóriás típusát mutatja. (Régen a „legnagyobb falu” jelzőjével dicsekedhetett).
Orosháza nevével első ízben, egy 1466-ban keltezett oklevélben találkozhatunk, bár a környék már a tatárjárást megelőző időkben is lakott volt.
Orosháza a középkorban, a tőle dél-keletre fekvő Kaszaperrel együtt (utóbbi akkor város) Zaránd megyéhez tartozott. - A mai települést 1744-ben 30 Tolna megyei, földesúri önkény elől menekülő árendás család alapította. - 1848-ban itt már földet követelt a nép. A parasztfelkelő Oláh Istvánt ki is végezték. 1868-ban Táncsics Mihály országgyűlési képviselője volt. 1889-ben Ginter István, a "Munkás Heti Krónika" terjesztőjének a neve jelentős. A 90-es években a szolgabírói hivatalt ostromolta meg népe. 1891 május 1 munkásünnepén a Népegylet épületére kitűzték a parasztság fehér színű, piros-fehér-zöld szegélyű zászlóját. A tüntetést csendőrsortűz fojtotta vérbe.
Szerepe, jelentősége az ország gazdasági életében nem volt kicsiny a múltban sem. Ez a jelentőség azonban szinte kizárólag a vidék egyoldalúan agrárjellegével függött össze. A nyugati magas: löszfelszín jó mezőségi talaján a búza- és kukoricatermelés szerepel döntő súllyal. Mellette azonban a települést környező homokos halomvidéken szorgalmas népe a kertgazdálkodás alapjait is megvetette.
Gyors fejlődése ellenére ma is őrzi a hajdani kisvárosok előnyeit: a tiszta levegőt, a hangulatos parkosított, a virágos utcákat, a nyugodt életritmust. A város történetével szemléletesen ismerteti meg az ide látogatókat a Szántó Kovács János Múzeumban a „Nyolc nemzedék élete” című állandó kiállítás, amely a városalapító ősöktől napjainkig tekinti át a település életének mindennapjait.
Fennmaradt néhány parasztbarokk és népi építészeti stílusban épült „napsugaras” faormú ház is.
A város központjában áll a műemlék evangélikus templom, mely 1777-1830 között épült későbarokk stílusban (Orgonadísze Dunaiszki Lőrinctől, 1832-ből).
A templom oltára előtt őrzik az első telepesek által Zombáról magukkal hozott harangot. A Szabadság téren Horvay János 1904-ben felavatott Kossuth szobra látható. Az I. világháború áldozatainak állít emléket Pásztor János: „Hősök szobra” című ötalakos emlékműve. A Könd utca 1. szám alatt található az ország egyetlen Kútmúzeuma. A Thék Endre utcában, emléktábla jelöli a házat, ahol Kossuth Lajos 1849-ben megszállt. Thék Endre, a város és a róla elnevezett utca szülötte, a magyar műbútorgyártás megalapozója.
Táncsics Mihály GimnáziumA megye akkor legmodernebb gimnáziumát Orosházán építették fel 1950-es években.
A kulturális nevezetességek közül kiemelkedő a millecentenárium évében felavatott Városi Képtár, amelynek állandó kiállításain az orosházi származású Boldizsár István, Pap Gyula és Csáki-Maronyák József festőművészek és a világhírű orosházi szociofotós Müller Miklós alkotásaiban gyönyörködhetnek a látogatók.
A várost övező sziki legelőkön természetes életkörülmények között él az ősi magyar rackanyáj és a védett szürkemarha gulya.
A közeli nagytatársánci ősgyep igazi természeti ritkaság. A városkörnyéki tanyák ma romantikus szálláshelyek, lovaglási és vadászati lehetőségekkel.
Évente visszatérő látványos szabadtéri rendezvény a Szent István-napi vígasság Gyopárosfürdőn és a nyaranta megrendezett Nemzetközi Lovasbajnokság.
 

Néhány adat a településről

Általános adatok
Terület: 20 224 ha
Belterület: 2 318 ha
Népesség: 32 631 fő
Munkaképes népesség aránya: 60 %
Munkanélküliek aránya: 10 %
Lakások száma: 13 784 db
Önkormányzati tulajdonú ingatlanok aránya: 10 %
Közmű, infrastruktúra
Villamos hálózatba kapcsolt lakások aránya: 99 %
Vízvezeték hálózatba kapcsolt lakások aránya: 80 %
Csatorna hálózatba kapcsolt lakások aránya: 34 %
Gázhálózatba kapcsolt lakások aránya: 80 %
Távfűtésbe kapcsolt lakások aránya: 10 %
Melegvíz hálózatba kapcsolt lakások aránya: 1 %
Szilárd burkolatú utak aránya: 60 %
Telefonhálozatba kapcsolt lakások aránya: 50 %
Turizmus
Szálláshelyek száma: 25 db
Bejelentett magánszállások száma: 100 db
Vendéglátóipari egységek száma: 321 db
Egészségügy
Korházak száma: 1 db
Orvosi rendelők száma: 10 db
Szociális intézmények száma: 3 db
Gyógyszertárak száma: 7 db
Gazdaság
Benzinkutak száma: 5 db
Posták száma: 3 db
Bank(fiókok)ok száma: 6 db
ATM-ek száma: 5 db

Vissza a menübe | Vissza a lep elejére
http://www.oroshaza.hu/
http://www.bekes.hungary.net/alfold/oros1.htm