Békés megye


Békés megyeA Magyarország délkeleti részén fekvő, 1990-ben 420 ezer lakosú Békés megye a barátságos síksági vidék jellegzetességeit hordozza. Mint az ország „éléskamráját”, a kiváló búza, az ízletes kolbász, a finom libamáj, a jó aromájú szilvapálinka földjét tartotta számon a köztudat. Mindezekkel együtt azonban az utóbbi évtizedekben új vonzerők fejlődtek ki a megyében a tartalmas és igényes vendégvárásban. Az idegenforgalmi kínálat sokszínűvé vált, térben és időben egyaránt.
A megye jó néhány pontján jelölhetünk meg sokféle igényt és érdeklődést kielégíteni képes adottságokat és felkészültséget. A legmagasabb színvonalat és a legnagyobb befogadóképességet, a gyógyfürdő vonzását középpontba állító Gyulán találja a vendég, aki ugyanott a városkép értékeit, a múzeumok és a Várszínház révén a kultúra kincseit is élvezheti. Mindezek az urbanizáció vonzó, alföldi körülményei (jól kiépített szolgáltatások, sok gondozott zöldterület) között érvényesülnek.
Szarvas városában a körösi holtág és a mellette kiépült, családias jellegű üdülőzóna, a kiterjedt természetes vízfelület és a különleges értékű és szépségű arborétum a meghatározó.
Ezekhez fontos-rangos egyedi turisztikai látnivalók csatlakoznak.
A nagy forgalmú megyeszékhely, Békéscsaba mint a kulturális, illetve a konferenciaturizmus célpontja játszik szerepet, visszatérő nagy rendezvényeivel, főiskolájával, múzeumi látnivalóival és élénk szlovák kisebbségi kapcsolataival.
A kulturális idegenforgalmi vonzáspontok sorába az utóbbi évtizedekben emelkedett fel Vésztő, kifejezetten egyedi adottságaival, a Csoltmonostor köré csoportosított látnivalókkal, rendezvényekkel.
A szűkebb körű, de magas színvonalú turizmushoz (vadászat, lovaglás) remek adottságokkal rendelkezik a rangos műemlékekben, parkokban gazdag Mezőhegyes.
Az öt kiemelt idegenforgalmi vonzáspont (Békéscsaba, Gyula, Szarvas, Vésztő, Mezőhegyes) jórészt példának tekinthető. A fürdőkultúra részben a gyógyászat szolgálatában áll, többek között Füzesgyarmaton, Gyomaendrődön, Nagyszénáson, Orosháza-Gyopárosfürdőn, Tótkomlóson.
Sok vendéget vonzanak a magyar és kisebbségi tájházak, országosan ismert szakgyűjtemények. Sokan felkeresik a jeles kastélyokat (különösen Szabadkígyóst), a biharugrai, geszti, vésztői, orosházi irodalmi emlékházakat, és a Körösök menti kiránduló- és horgászhelyeket. A szíves vendégvárás jegyében bővebb információkkal szolgál a megye idegenforgalmának házigazdája, a tourinform.
Címe: 5100 Gyula, Kossuth Lajos u. 7. Tel./fax: 66/463-421.


 Vissza a menübe | Lap eleje
http://www.datanet.hu/ftur/bekes.html